dimarts, 27 de juny del 2023

LLARGMETRATGE: "The Pope's Exorcist" (2023)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt13375076/

DURADA: 103 minuts i mig (Crèdits: 6 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 57 (sobre 100).

MILLOR:
- L'espai de les catacumbes del monestir fictici de San Sebastián; l'exterior de l'edifici es modela a partir del Dromore Castle, del comtat de Limerick, en la província irlandesa de Munster.

PITJOR:
- Les cares que fa el nen, el Henry, encarnat pel Peter DeSouza-Feighoney, imitant no se sap ben bé què; fa peneta.

NOTES:
1. Al principi, es mostra la citació "When we jeer at the Devil and tell ourselves that he does not exist, that is when he is happiest. -Father Gabriele Amorth Chief Exorcist of the Vatican, 1986-2016"; abans dels títols de crèdit, apareix el rètol "Father Gabriele Amorth continued to serve the afflicted until his death in Rome in 2016 and wrote many books. The books are good"; al final, surt una foto de l'home traient la llengua amb el peu "Father Gabriele Amorth (1925-2016)".
2. A partir d'un pressupost de 18 milions de dòlars, va recaptar-ne'n més de 60.
3. S'inspira en els llibres del sacerdot italià, en Gabriele Pietro Amorth, "Un esorcista racconta" i "Nuovi racconti di un esorcista", publicats en 1990 i 1992, respectivament.
4. El gruix del rodatge es va portar a terme des d'agost a octubre de 2022 en indrets de la República d'Irlanda, com Dublín i Limerick, i en la capital italiana, Roma.

COMENTARI: L'interès inicial raïa en la figura autèntica del religiós, un paio que, per exemple, veia maldat en les novel·les del Harry Potter https://ca.wikipedia.org/wiki/Harry_Potter o criticava el ioga https://ca.wikipedia.org/wiki/Ioga per considerar-lo preludi del culte al cos. Reconec que l'acudit inclòs en el clip de promoció en boca del Russell Crowe, "My nightmare... is France winning the Word Cup", va influir, també, en la meva tria. Per cert, sigui com sigui, tal circumstància, França guanyant el mundial de futbol, va succeir en vida del mossèn, en 1998 https://ca.wikipedia.org/wiki/Copa_del_M%C3%B3n_de_Futbol_de_1998. Malauradament, ni comèdia ni ensurts. De fet, crec que, més enllà de la presentació del complot diabòlic, una mena d'estratègia d'infiltració en l'església a través de la possessió de clergues i que justificaria la vilesa de la Santa Inquisició https://ca.wikipedia.org/wiki/Inquisici%C3%B3, l'oferta del film resulta ben ordinària; quatre efectes especials i au! Es veu que han anunciat una seqüela. Doncs, no m'hi trobaran pas! Ah! Em resten un parell de dubtes: Castella amb costa? I, segona, per què un vehicle d'assistència sanitària castellà duu el rètol "AMBULÀNCIA", amb accent obert? Una mica sapastres, oi?

EN UN MOT: Perduda.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!