diumenge, 30 d’agost del 2020

LLARGMETRATGE: "The Girl with the Dragon Tattoo" (2011)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt1568346/

DURADA: 158 minuts (Crèdits: 5 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 77 (sobre 100).

MILLOR:
- La seqüència del títol.
- La caracterització de la Rooney Mara.

PITJOR:
- Els episodis d'assetjament que pateix l'omnipotent Lisbeth Salander, encarnada en la Rooney Mara, amb el Nils Bjurman, interpretat pel Yorick van Wageningen.

NOTES:
1. Basada en la novel·la del 2005 titulada "Män som hatar kvinnor", de la sèrie "Millennium", escrita pel Stieg Larsson, que, alhora, donà peu a la pel·lícula sueca homònima del 2009, dirigida pel Niels Arden Oplev.
2. Va costar més de sis mesos escriure el guió; tres dels quals van servir per analitzar la novel·la en la que es basa el film.
3. Li va ser atorgat el guardó a la millor edició en la 84a cerimònia dels premis de l'Academy of Motion Picture Arts and Sciences.
4. Èxit comercial amb una recaptació de més de 232 milions de dòlars sobre un pressupost de 90 milions.
5. El 2018 va estrenar-se la seqüela "The Girl in the Spider's Web", dirigida pel Fede Álvarez, basada en el llibre del 2015 "Det som inte dödar oss", escrit pel David Lagercrantz.

COMENTARI: Probablement, no m'he llegit la novel·la ni ho faré, el film és meticulós amb el text; potser, en excés. Trobo que ens mostra detalls redundants o innecessaris, com l'estirada de la bossa al metro, que incrementen la durada sense aportar gaire. En aquest aspecte, la part de l'enderroc del magnat criminal Hans-Erik Wennerström, el personatge a càrrec de l'Ulf Friberg, fa fila de ventilada forçada, per complir. Malgrat tot, intriga ben proposada, exposició àgil, una mica llufa el tema de les fotos, però, en general, prou apetitosa.

EN UN MOT: Escarrassada.

Perdoneu per la meva ignorància!