divendres, 24 de novembre del 2023

LLARGMETRATGE: "Aporia" (2023)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt8511466/

DURADA: 103 minuts i mig (Crèdits: 4 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 54 (sobre 100).

MILLOR:
- El canvi de sexe de la filla, la Riley; en el seu vessant femení, interpretada per la Faithe Herman, i en el masculí, per l'Elohim Nycalove.

PITJOR:
- La nul·la espectacularitat de l'andròmina i dels efectes de la seva operació.

NOTES:
1. Cap el final dels crèdits, apareix el rètol "For Gail, Gus & Stella".
2. En Jared Moshé, guionista alhora que director del film, va escriure el guió cap el 2017 i va oferir-lo a la Paramount Pictures Corporation i a Bad Robot Productions; després d'un parell d'anys sense arribar enlloc, va recuperar el control del seu text original.
3. El director menciona com a fonts d'inspiració "Primer" https://ca.wikipedia.org/wiki/Primer_(pel%C2%B7l%C3%ADcula), el film de 2004 a càrrec del Shane Carruth, "Blue Valentine" https://ca.wikipedia.org/wiki/Blue_Valentine, la pel·lícula del Derek Cianfrance estrenada en 2010, "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" https://ca.wikipedia.org/wiki/Eternal_Sunshine_of_the_Spotless_Mind, del 2004, amb el Michel Gondry al capdavant, i "De rouille et d'os", el drama del Jacques Audiard del 2012.

COMENTARI: Com he expressat moltes vegades, m'agraden les històries que juguen amb la línia temporal. Per això vaig creure que aquesta proposta, encara que fos de baix pressupost (cosa evident pel que surt al tràiler), em faria el pes d'alguna manera. El problema, aquí, ha estat que el melodrama es menja la ciència-ficció; fins al punt que l'invent acaba carrinclonejant. Diria, a més, que la premissa científica i l'aspecte pràctic de l'assumpte grinyolen bastant. O sigui que, al final, el plantejament ni m'ha suggerit gaire res ni m'ha entretingut. Ves! Almenys, he après el significat de la paraula "aporia" https://ca.wikipedia.org/wiki/Aporia...

EN UN MOT: Justeta.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!