diumenge, 26 de novembre del 2023

LLARGMETRATGE: "Fast X" (2023)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt5433140/

DURADA: 141 minuts (Crèdits: 13 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 50 (sobre 100).

MILLOR:
- Els trucs i les maniobres reals amb els vehicles (si és que n'hi ha cap).

PITJOR:
- El menyspreu cap a les lleis bàsiques de la física i uns efectes visuals discutibles.

NOTES:
1. També, s'anomena "Fast & Furious 10" i representa el desè lliurament troncal de la sèrie iniciada amb "The Fast and the Furious" https://ca.wikipedia.org/wiki/The_Fast_and_the_Furious, la pel·lícula de 2001 dirigida pel Rob Cohen; fou precedida en 2021 per "F9: The Fast Saga" https://ca.wikipedia.org/wiki/F9_(pel%C2%B7l%C3%ADcula), el film d'en Justin Lin.
2. A partir d'un pressupost de 340 milions de dòlars, va recaptar-ne'n més de 714.
3. Després de 2 minuts de crèdits sobre imatges que evoquen la història, s'ofereix una escena d'un parell de minuts en la que s'introdueix el Luke Hobbs, encarnat pel Dwayne Johnson.
4. El gruix del rodatge es va portar a terme entre el 21 d'abril i el 19 d'agost de 2022 en localitzacions de diferents països, Anglaterra, Portugal, EUA, Itàlia i Espanya.
5. En Justin Lin, co-guionista i co-productor, va renunciar al seu rol de director i a un sou d'entre 10 i 20 milions de dòlars després d'1 setmana d'haver començat a rodar, entre d'altres coses, per desavinences amb el protagonista.

COMENTARI: Fatxenderia i carrinclonada, amb tocs generosos d'estupidesa concentrada, això és el que ofereix l'enèsim capítol de les aventures d'aquest bandarra (ja, granadet, 56 anys), el Dominic Toretto, el personatge interpretat pel Vin Diesel, i la seva colla de brètols sobre rodes... De fet, prou fidel a la línia de la franquícia (imagino, no les he vist totes). Diu que l'elenc va cobrar 100 milions, inclosos 20 pel Diesel; gens malament. No m'ha agradat, aquesta pallassada pròpia d'una ment infantil de 10 anys. Però la culpa és meva, perquè sé perfectament que no en sóc espectador objectiu. El blanqueig de poca-vergonyes bergants, a més, em provoca mal de panxa. I és que m'esperava acrobàcies automobilístiques sofisticades, bàsicament; tota la nostàlgia barata i la conspiració postisa m'ha agafat de sorpresa. Ximple de mi! I, per acabar-ho d'adobar, ni tant sols conclou; es parla d'una o dues parts addicionals per tancar l'arc. No m'hi trobaran.

EN UN MOT: Ridícula.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!