dimarts, 1 d’octubre del 2024

DOCUMENTAL: "6 Days to Air: The Making of South Park" (2011)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt2076781/

DURADA: 42 minuts (Crèdits: mig minut).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 66 (sobre 100).

MILLOR:
- L'anècdota de la cerimònia de l'edició 72a https://ca.wikipedia.org/wiki/Premis_Oscar_de_1999 dels guardons de l'Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).

PITJOR:
- Els tips de riure que es fan en les reunions semblen un pèl excessius.

NOTES:
1. La crònica es situa en el desenvolupament del primer episodi, "HumancentiPad" https://en.wikipedia.org/wiki/HumancentiPad, de la temporada emesa entre el 27 d'abril i el 16 de novembre de 2011 https://en.wikipedia.org/wiki/South_Park_season_15, la quinzena, de la sèrie d'animació creada pel Trey Parker i el Matt Stone, "South Park" https://ca.wikipedia.org/wiki/South_Park.
2. Deriva d'una idea que no es va arribar a materialitzar per documentar el procés creatiu darrere del musical del 2011 compost pel Trey Parker, el Robert Lopez i en Matt Stone, "The Book of Mormon" https://en.wikipedia.org/wiki/The_Book_of_Mormon_(musical).
3. L'Arthur Bradford, el director, i els protagonistes havien coincidit prèviament en la sèrie, "How's Your News?" https://en.wikipedia.org/wiki/How%27s_Your_News%3F.
4. Abans dels crèdits, surten els rètols, "Special thanks to Matt, Trey and the staff and crew at South Park" i "The Book of Mormon went on to win 9 Tony Awards, including Best Musical"; durant les lletres, es veuen en Trey Parker i el Bill Hader fent un enregistrament de veus.

COMENTARI: Des de fora, trobo bastant extraordinari que es pugui produir una peça comercial d'animació de vint minuts de durada en menys d'una setmana, independentment d'arguments escatològics fàcils i estils humorístics poc exigents. De manera que, d'antuvi, aquesta història ja comptava amb la meva atenció. Tampoc m'esperava res gaire profund, un esbós, quatre pinzellades de l'espurna artística i un context mínim. Suposo que això és del que es tractava. O sigui que m'ha fet el pes. Ara, quin estrès, coi!

EN UN MOT: Tastet.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!