dimecres, 2 d’octubre del 2024

LLARGMETRATGE: "Disco, Ibiza, Locomía" (2024)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt27396895/

DURADA: 104 minuts (Crèdits: 4 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 60 (sobre 100).

MILLOR:
- El relat, la història del grup Loco Mía https://es.wikipedia.org/wiki/Loco_M%C3%ADa; al llarg dels títols de crèdit, apareixen imatges reals confrontades amb les recreades.

PITJOR:
- Els clips inserits que figuren ser enregistraments antics de càmera de vídeo en els que apareixen els actors en comptes dels personatges originals; diu que és feina de CGI https://ca.wikipedia.org/wiki/Imatge_generada_per_ordinador.

NOTES:
1. Al principi, surt la dedicatòria, "A ti mamá, por el amor, la libertad y los valores que nos has dejado. Kiko Martínez".
2. El rodatge es va portar a terme entre abril i octubre de 2023 en indrets de Santa Cruz de Tenerife, Barcelona, L'Hospitalet, Begues, Garraf, Terrassa o México DF.
3. D'acord a les dades oficials, el taquillatge amb prou feines arribà al quart de milió d'euros, mentre que el pressupost rondava els sis milions.  
4. En els crèdits, es menciona que es tracta d'una adaptació de fragments del llibre publicat en 2004, "Réquiem por la música, los artistas y la industria", signat pel J. L. Greensnake.

COMENTARI: L'Enrique Maíllo Iznájar, el director i co-guionista, diu que la peça tracta els temes de la llibertat, la "família escollida", l'èxit. I ho entenc perquè definir-la com una simple crònica sobre l'auge i la caiguda d'un grup postís, potser, no queda tant elegant. El gran tret característic d'aquella banda, Loco Mía, era el maneig dels ventalls a mode de nuntxacus https://ca.wikipedia.org/wiki/Nunchaku. Doncs, pel que recordo, d'homosexuals explícits, en la graella musical de l'època, n'hi havia uns quants. De cop al bot, em venen al cap The Communards https://ca.wikipedia.org/wiki/The_Communards, Erasure https://ca.wikipedia.org/wiki/Erasure, Dead or Alive https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_or_Alive_(band), Culture Club https://ca.wikipedia.org/wiki/Culture_Club o els mateixos Pet Shop Boys https://ca.wikipedia.org/wiki/Pet_Shop_Boys. I la gresca esbojarrada es pressuposa en el lloc i el moment donats. Per cert, quina escena més galdosa, la de la Llum Barrera i l'Iván Armesto apareixent a la comuna tèxtil després de l'orgia. Gran anècdota (ironia forta). O sigui que no sé... Des de la distància, m'ha semblat correcta. Que no és poc!

EN UN MOT: Remembrança.

PAÍS:           ESPANYA, MÈXIC.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!