dimarts, 1 d’octubre del 2024

LLARGMETRATGE: "Between the Temples" (2024)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt27722375/

DURADA: 111 minuts i mig (Crèdits: 3 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 56 (sobre 100).

MILLOR:
- La impertinència de la Judith Gottlieb, encarnada per la Dolly de Leon.

PITJOR:
- L'escena del cementiri entre el Ben Gottlieb i la Gabby, els papers a càrrec del Jason Schwartzman i la Madeline Weinstein.

NOTES:
1. Cap el final dels títols de crèdit, apareix la dedicatòria "for DCB & JMS".
2. Tant la condició de red diaper baby https://en.wikipedia.org/wiki/Red_diaper_baby com el desig tardà de sotmetre's al bat mitsvà https://ca.wikipedia.org/wiki/Bat_mitsv%C3%A0 de la Carla Kessler, el personatge interpretat per la Carol Kane, són manllevats de la mare del Nathan Silver, el director.
3. El gruix del rodatge va enllestir-se en divuit dies.
4. Entre els títols que van servir-li d'inspiració, el director menciona "Harold and Maude" https://ca.wikipedia.org/wiki/Harold_i_Maude del Hal Ashby, "Bringing Up Baby" https://ca.wikipedia.org/wiki/Quina_fera_de_nena! d'en Howard Hawks, "Angst essen Seele auf" https://ca.wikipedia.org/wiki/Angst_essen_Seele_auf del Rainer Werner Fassbinder, "Toni Erdmann" https://ca.wikipedia.org/wiki/Toni_Erdmann de la Maren Ade, "The Heartbreak Kid" https://ca.wikipedia.org/wiki/El_trencacors de l'Elaine May o "The Graduate" https://ca.wikipedia.org/wiki/El_graduat d'en Mike Nichols.

COMENTARI: Els primers compassos de la pel·lícula m'han enredat, he cregut que es tractava realment d'una comèdia, com el mateix director s'entesta en definir-la, de l'estil screwball https://ca.wikipedia.org/wiki/Com%C3%A8dia_screwball. Fins i tot, he rigut amb la temptativa fallida del protagonista d'entonar uns cants litúrgics. Ha estat un miratge. Perquè, amb aquesta relació amorosa inversemblant entre la iaia xaruga i el depressiu, el to que acaba desprenent la història és de melodrama carrincló. Sí, trobo molt interessant això de la dieta caixer https://ca.wikipedia.org/wiki/Caixer_(judaisme) i la resta de tradicions jueves que s'insinuen. Però els conflictes semblen fruit de simples despropòsits. Total, religió, vellesa, dol, edat, amor, una barreja de temes un tant indigesta per mi.

EN UN MOT: Incòmoda.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!