dijous, 9 de setembre del 2021

LLARGMETRATGE: "12 Mighty Orphans" (2021)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt8482584/

DURADA: 118 minuts (Crèdits: 5 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 71 (sobre 100).

MILLOR:
- Els dolents, el Wayne Knight fent del Frank Wynn i el Lane Garrison interpretant el Luther Scarborough.     

PITJOR:
- El retrobament del Wheatie, encarnat pel Slade Monroe, amb la seva mare, la Wanda Sealy, el paper a càrrec de la Lucy Faust.

NOTES:
1. Basada en el llibre publicat el 2007 del Jim Dent, "Twelve Mighty Orphans: The Inspiring True Story of the Mighty Mites Who Ruled Texas Football".
2. El rodatge es va portar a terme des del 7 d'octubre fins el 25 de novembre del 2019 a Weatherford, Cleburne i Fort Worth, a l'estat nord-americà de Texas.
3. Abans i durant els títols de crèdit, es mostren diferents rètols com "For over a century, the Masonic Home in Fort Worth, Texas, took in thousands of children from all walks of life. They were fed, clothed, and educated by its extraordinary teachers, coaches and administrators. Rusty and Juanita Russell served the home for 16 years, and their legacy lived strong until its closing in 2005" i les històries del Rusty Russell, la Juanita Russell, el Doc Hall, el Hardy Brown, el C.D. "Wheatie" Sealey, el Douglass "Fairbanks" Lord, el Leonard "Snoggs" Roach, el Leon Pickett, el Miller Moseley, el Cecil "Crazy" Moseley, l'Amarante Pete "A.P." Torres, el Gonzolo "Carlos" Torres, el Clyde "Chicken" Roberts, el DeWitt Coulter i el Ray Coulter.

COMENTARI: Una altra història de rehabilitació a través de l'esport o, en aquest cas, de superació d'uns menystinguts i el mestratge que els porta a l'èxit. Bé, aquest tipus de plantejaments acostumen a resultar engrescadors pel tema de la rivalitat a l'estil del conte de David contra Goliat. A més, l'ambientació i el treball interpretatiu són més que correctes. Si he de posar un però, els flashbacks sobre la guerra, la 1a mundial, que té el Rusty Russell, el personatge a càrrec del Luke Wilson, no m'acaben d'encaixar gaire, 20 anys després de la finalització del conflicte. Per altra banda, m'ha fet força gràcia la innovació de la "spread offense".

EN UN MOT: Homenatge.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!