dimarts, 10 de novembre del 2020

LLARGMETRATGE: "Mulan" (2020)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt4566758/

DURADA: 115 minuts (Crèdits: 10 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 54 (sobre 100).

MILLOR:
- En la lluita, hi ha morts.
- Alguns escenaris, com les muntanyes, la ciutat imperial, tant l'àrea construïda com la que es veu en construcció, o els interiors del palau.

PITJOR:
- Una allau tant poc convincent.
- El fènix, que és una autèntica porqueria.
- El sacrifici poca-solta de la traïdora Xianniang, encarnada en la Gong Li.
- El duel de pa sucat amb oli contra el Böri Khan, interpretat pel Jason Scott Lee.
- La xerrameca del final.

NOTES:
1. És una revisió de la pel·lícula homònima del 1998 dirigida pel Tony Bancroft i el Barry Cook, que alhora s'inspirava en el personatge llegendari que es presenta en la cançó tradicional "Mùlán cí" composta entre el 386 i el 535.
2. El rodatge es va portar a terme entre l'agost i el novembre del 2018 a Nova Zelanda i la Xina.
3. Condicionada per la pandèmia del COVID-19, s'estima una recaptació internacional d'uns 70 milions de dòlars, davant un pressupost de 200 milions; a part de l'estrena directa en plataformes de vídeo-per-petició com Disney+.
4. La producció es va veure esquitxada per múltiples polèmiques, com les provocades pel suport de la protagonista, la Yifei Liu, a la brutalitat de la policia de Hong Kong, l'eliminació del capità Li Shang de la història en resposta al moviment "Me too" o els agraïments que es donen en els títols de crèdit a entitats governamentals de la província de Xinjiang responsables de camps d'internament i d'adoctrinament.
5. Els primers 3 minuts dels títols de crèdit van acompanyats d'imatges en fons vermell que acaben amb el rostre del personatge principal mig tapat per una espasa.

COMENTARI: Algunes seqüències es salven per plasticitat i espectacularitat però, al final, la sensació global és de despropòsit; per detalls de la història i per nyaps com l'escena de la gallina del principi. És a dir, he vist pel·lícules de gènere amb piruetes molt millor executades i plans més originals. En realitat, la culpa és meva per donar-li una oportunitat. Ja no vaig voler saber res, en el seu moment, de "Mulan II", la seqüela del 2004 dirigida pel Darrell Rooney i la Lynne Southerland. I, certament, hauria d'haver ignorat aquesta també per no tacar el record de l'original.

EN UN MOT: Bunyol.

Perdoneu per la meva ignorància!