diumenge, 15 de novembre del 2020

MUSICAL: "Hamilton: An American Musical" (2015)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt8503618/

DURADA: 152 minuts (Crèdits: No).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 87 (sobre 100).

MILLOR:
- El moment de rebobinar del número "Satisfied" cantat per la Renée Elise Goldsberry en el paper de l'Angelica Schuyler; encara que la situació no sigui fidel a la realitat històrica.

PITJOR:
- Les pallassades del Jonathan Groff interpretant el rei George William Frederick i els capellans que va escopint mentre canta, sobretot en "You'll Be Back" (tot i que la cançó és genial).

NOTES:
1. L'estrena de l'obra fou el 20 de gener del 2015 a The Public Theater, de Nova York, EUA.
2. L'autor, el Lin-Manuel Miranda, inicià el projecte amb el nom "The Hamilton Mixtape" després de llegir la biografia de l'Alexander Hamilton escrita pel Ron Chernow, publicada en 2004.
3. Li van ser atorgats 11 guardons en la 70a edició dels Annual Tony Awards; entre els quals, el de millor musical.
4. També, li va ser atorgat el Pulitzer Prize for Drama.
5. Una versió "en desenvolupament" va ser representada en juliol del 2013 al Hallie Flanagan Davis Powerhouse Theater del Vassar College de Poughkeepsie.
6. A part d'haver-se muntat a Chicago i a Los Angeles i de girar pels EUA, la producció també ha estat en marxa al Victoria Palace Theatre de Londres des de desembre del 2017.
7. Entre d'altres materials associats a l'espectacle, el 12 d'abril del 2016, va publicar-se el llibre "Hamilton: The Revolution", del mateix autor del musical i el Jeremy McCarter, que explica el camí recorregut cap a l'èxit.

COMENTARI: He de reconèixer que ha estat bastant difícil de seguir tant pel desconeixement que tinc de la història nord-americana i els seus presidents com pel ritme de les lletres; és a dir, la meva oïda calamitosa no donava l'abast. No obstant això, l'espectacle m'ha atrapat des de bon començament, potser, pel concepte de lluita per la independència, convertint l'escepticisme inicial (pel rap) en oberta admiració. Un munt de tonades enganxifoses, destacaria "My Shot" i "The Room Where It Happens", i moments gloriosos com la "Cabinet Battle #1". He quedat impressionat.

EN UN MOT: Vibrant.

Perdoneu per la meva ignorància!