dissabte, 7 de setembre del 2024

LLARGMETRATGE: "Den skyldige" (2018)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt6742252/

DURADA: 85 minuts (Crèdits: 3 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 68 (sobre 100).

MILLOR:
- La manera de presentar els fets, tant els de la causa oberta contra l'Asger Holm, el paper interpretat pel Jakob Cedergren, com els del drama de la parella formada pel Michael Berg i l'Iben Østergård, a qui posen veu el Johan Gotthardt Olsen i la Jessica Dinnage, respectivament.

PITJOR:
- La fluixesa de l'agent Tim Andersen, el paper del Peter Christoffersen, en trobar-se amb el cadàver esbudellat del petit Oliver.

NOTES:
1. El títol no surt fins al principi dels crèdits del final.
2. El rodatge es va portar a terme en tretze dies de 2016 a Copenhague.
3. A partir d'un pressupost de mig milió d'euros, va recaptar-ne'n al voltant de quatre.
4. Internacionalment, s'anomena "The Guilty", igual que la revisió de 2021 dirigida per l'Antoine Fuqua https://en.wikipedia.org/wiki/The_Guilty_(2021_film).
5. El Gustav Möller, director i co-guionista, diu que va tenir la idea de l'argument del film en escoltar en la plataforma YouTube https://ca.wikipedia.org/wiki/YouTube l'enregistrament d'una trucada real al servei d'emergències per part d'una dona que havia estat segrestada; pel que fa a l'estil, va inspirar-se en el documental de la Sarah Koenig i la Julie Snyder https://en.wikipedia.org/wiki/Serial_(podcast) sobre l'assassinat de la Hae Min Lee, una estudiant d'institut de Maryland, en 1999, i en la pel·lícula a càrrec d'en Sidney Lumet estrenada el 1975, "Dog Day Afternoon" https://ca.wikipedia.org/wiki/Tarda_negra.

COMENTARI: Juga amb habilitat amb la informació per tal d'enredar l'espectador i mantenir efectivament el suspens al llarg del viatge. Però, primer, per què no surt cap alerta en la pantalla de l'operador sobre la malaltia mental de la mare? A mi em sembla una dada prou significativa com per mostrar-la d'alguna manera. Bé, potser, és que el sistema no funciona així. O que jo no he acabat d'entendre si la dona es considera boja declarada o no. En fi... I segon, quina mena de justificació absurda de manca de confiança en les autoritats argüeix el pare per no denunciar l'homicidi del seu fill in situ? Total, que trobo que el Gustav Möller i l'Emil Nygaard Albertsen, l'altre guionista de la història, fan una mica de trampa. No obstant això, com m'ha fet passar una estona ben entretinguda, bé.

EN UN MOT: Enginyosa.

PAÍS:           DINAMARCA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   REGULAR.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!