dimecres, 18 de setembre del 2024

LLARGMETRATGE/MUSICAL: "Dicks: The Musical" (2023)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt7130916/

DURADA: 86 minuts i mig (Crèdits: 6 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 71 (sobre 100).

MILLOR:
- El número de "Desperate for Your Love" a càrrec del Nathan Lane i la Megan Mullally, que fan d'en Harrison i l'Evelyn.

PITJOR:
- La utilització maldestre de la pantalla partida.

NOTES:
1. Durant els primers quatre minuts i mig dels crèdits, es mostren preses falses; cap el final, apareix la dedicatòria, "In Loving Memory of Sonya Eddy"; en acabat, s'inclou un clip dels protagonistes cantant "Gay Old Life" i l'etiqueta, "UCB Theatre NYC, 2015".
2. Es basa en "Fucking Identical Twins: The Musical" d'en Josh Sharp i l'Aaron Jackson, els quals interpreten alhora els papers del Craig i del Trevor, respectivament.
3. A partir d'un pressupost de vuit milions de dòlars, va recaptar-ne'n al voltant d'un i mig.
4. Entre les fonts d'inspiració, cal mencionar l'obra de John Waters https://ca.wikipedia.org/wiki/John_Waters, "Waiting for Guffman" https://ca.wikipedia.org/wiki/Esperant_en_Guffman, el film del Christopher Guest estrenat l'any 1996, "The Rocky Horror Picture Show" https://ca.wikipedia.org/wiki/The_Rocky_Horror_Picture_Show, l'adaptació del 1975 dirigida pel Jim Sharman, o "Strangers With Candy" https://en.wikipedia.org/wiki/Strangers_with_Candy, la sèrie creada en 1999 per l'Stephen Colbert, en Paul Dinello, l'Amy Sedaris i el Mitch Rouse.

COMENTARI: Confesso, mal que soni políticament incorrecte en l'actualitat, que els marietes amb maneres i gestos molt marcats em resulten còmics. De fet, gairebé, hilarants. Sí, ja sé que això em passa perquè la meva estructura mental és antiquada. Què hi farem? Tinc una edat. En fi... Aquesta burla irreverent, paròdia desinhibida, caricatura salvatge, homenatge esbojarrat i, en darrer terme, pamflet LGBT https://ca.wikipedia.org/wiki/LGBT, m'ha fet passar una estona ben divertida, sobretot, per la poca-solta i l'estil directe, barroer, despreocupat. Tant despreocupat com per deixar dins del pla els rails del dolly https://ca.wikipedia.org/wiki/Dolly. L'única cosa que no m'ha quedat clara ha estat el període en el que se suposa que succeeix la història. A qui li importa, al capdavall?

EN UN MOT: Transgressió.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!