dilluns, 4 de desembre del 2023

LLARGMETRATGE: "Indiana Jones and the Dial of Destiny" (2023)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt1462764/

DURADA: 154 minuts i mig (Crèdits: 11 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 71 (sobre 100).

MILLOR:
- L'arribada al Setge de Siracusa https://ca.wikipedia.org/wiki/Setge_de_Siracusa_(Segona_Guerra_P%C3%BAnica) i la trobada dels protagonistes amb l'Arquimedes https://ca.wikipedia.org/wiki/Arquimedes.

PITJOR:
- La cavalcada del doctor Henry "Indiana" Jones Jr., el paper interpretat pel Harrison Ford, pels túnels i les andanes del metro de la ciutat de Nova York.

NOTES:
1. En els títols de crèdit, surten els rètols "In Memory of MICHAEL DeBEER" i "In Memory of NIC CUPAC".
2. Representa el 5è lliurament de la sèrie sobre l'arqueòleg i aventurer, l'Indiana Jones, iniciada per "Raiders of the Lost Ark" https://ca.wikipedia.org/wiki/A_la_recerca_de_l%27arca_perduda, la pel·lícula del 1981 dirigida per l'Steven Spielberg.
3. A partir d'un pressupost de 300 milions de dòlars, va recaptar-ne'n uns 380.
4. El gruix del rodatge es va portar a terme entre el 4 de juny de 2021 i el 26 de febrer de 2022, als Pinewood Studios d'Iver Heath, al comtat anglès de Buckinghamshire, altres indrets del Regne Unit, com el Leaderfoot Viaduct d'Scottish Borders, el Bamburgh Castle, en el comtat de Northumberland, Glasgow i London, diferents llocs de Sicília, com la mateixa Siracusa, Cefalù, Marsala o Castellammare del Golfo, i, també, a les ciutats marroquines de Fes i Oujda.

COMENTARI: No acabo d'entendre gaire l'argument. Més que res perquè les motivacions tant del Jürgen Voller com de l'Helena Shaw, els papers a càrrec del Mads Mikkelsen i de la Phoebe Waller-Bridge, respectivament, em semblen bastant poca-soltes. El primer vol liquidar el führer per tornar a lluitar la Segona Guerra Mundial, amb tota la incertesa que això comporta? No hi ha maneres més eficaces (i nuclears) de tombar la truita en el conflicte bèl·lic en qüestió? Tot això havent estat l'artífex de l'arribada a la Lluna sota bandera americana... Simplement, estúpid. I la fillola, una experta en la seva matèria, es dedica a vendre relíquies per pagar deutes? Ves, home! El mateix funcionament que se li atribueix al Mecanisme d'Anticitera https://ca.wikipedia.org/wiki/Mecanisme_d%27Anticitera frega l'absurditat; tornar enrere en el temps per anar a petar a un setge? Molt lògic... Però, bé, potser és que no he estat prou a l'aguait i m'he perdut pel camí. Això, sí; la gimcana és entretinguda, com de costum, i el Harrison Ford, als seus vuitanta anys, fa molt bé de vell xaruc. Em sobra l'Antonio Banderas.

EN UN MOT: Escurada.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     REGULAR.


Perdoneu per la meva ignorància!