dimarts, 30 de novembre del 2021

CURTMETRATGE: "Kyoikusenga Ubasuteyama" (1925)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0419902/

DURADA: 18 minuts (Crèdits: menys d'1 minut, al principi).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 58 (sobre 100).

MILLOR:
- Els dos trencaclosques plantejats; alguns escenaris, més o menys, elaborats.

PITJOR:
- El moviment dels ninots es veu molt bàsic.

NOTES:
1. Internacionalment, es coneix, també, com "Mt. Ubasute" o "Ubasuteyama".
2. D'acord a la biografia escrita per la Kazuko Miyamoto de l'autora, la Sanae Yamamoto, va trigar-se un any i mig en enllestir la producció i s'en van vendre vora 100 còpies de l'obra.
3. Ubasute (abandonament d'una dona vella) o oyasute (en genèric, abandó de qualsevol parent) es refereix a una pràctica de caire llegendari amb influència budista que consistia en dur un ancià o malalt a una muntanya o lloc remot i deixar-lo en aquell indret per a que morís.

COMENTARI: Em resulta molt difícil d'avaluar peces tant incipients. En primer lloc, perquè no sé com tenir en compte la limitació tècnica de l'època. Cal considerar que el primer curt d'animació japonès del que es té constància és de començaments del 1917: o bé "Dekobou shin gachou meian no shippai", de l'Outen Shimokawa, o bé "Hanawa Hekonai meitou no maki", del Junnichi Kouuchi. En segon lloc, perquè imagino que la pròpia exigència dels artistes a l'hora de presentar un producte a l'altura de la qualitat del moment o superior es devia veure afectada per la manca de referències. De manera que només puc guiar-me per sensacions. I les que tinc amb aquest títol són de conformisme. Trobo que, independentment del context creatiu, no està prou treballat. Tot i així, em sembla positiu haver-lo vist; calia.

EN UN MOT: Precursor.

PAÍS:           JAPÓ.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        REGULAR.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!