diumenge, 29 d’octubre del 2023

LLARGMETRATGE: "Bleeder" (1999)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0161292/

DURADA: 93 minuts i mig (Crèdits: 5 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 56 (sobre 100).

MILLOR:
- La llibreria de vell que visita la Lea i el videoclub on treballen el Lenny i el Kitjo, aquest, interpretat pel Zlatko Buric.

PITJOR:
- El càstic al Leo que s'empesca el Louis, encarnat pel Levino Jensen, a base d'exposar-lo a sang d'un seropositiu em sembla molt ridícul.

NOTES:
1. Abans dels títols de crèdit, apareix la dedicatòria "Til Min Mor".
2. L'enregistrament es va portar a terme en indrets de la capital danesa, com Nørrebro, Bispebjerg o Indre By, en 1998.
3. En Kim Bodnia i la Rikke Louise Andersson, que fan els papers del Leo i de la Louise, respectivament, van convertir-se en parella gràcies a haver coincidit en el rodatge; d'igual manera, el Nicolas Winding Refn, el director, i la Liv Güldenløwe Corfixen, que interpreta la Lea, van acabar embolicats.
4. En Kim Bodnia va denunciar haver patit condicions laborals inadequades durant la filmació i va al·legar seqüeles en la seva salut per estalviar-se la gira de promoció de la pel·lícula; a més, l'actor va demandar el periòdic sensacionalista, Ekstra Bladet https://en.wikipedia.org/wiki/Ekstra_Bladet, per danys a la seva imatge arran de la publicació d'una portada que mostrava el seu personatge acompanyat de qualificatius ofensius; en 2003, va ser indemnitzat amb 110.000 corones.

COMENTARI: D'acord que l'elenc resulta prou expressiu i un bon grapat de plans sobten per la seva vocació artística; diria que s'inspiren en l'estil de les vinyetes de còmic. Un exemple clar és el darrer, amb la Lea i en Lenny, l'omnipresent Mads Mikkelsen, assenyalats per la llum directa de sengles focus sobre un fons fosc. Però s'espatlla, tot l'invent, amb una trama pobra resolta de manera bastant estúpida. La violència racista i de gènere incomoda, evidentment; sobretot, quan les situacions plantejades no acaben de tenir gaire solta. Al final, em fa la sensació d'immaduresa del guió, de gratuïtat, d'imitació intuïtiva, sense fonament. Instint, suposo, com incloure la Grundtvigskirken https://ca.wikipedia.org/wiki/Esgl%C3%A9sia_de_Grundtvig en l'escena de l'enterrament, convertint-la en un 3r participant que grinyola per forçat i innecessari. No m'ha agradat.

EN UN MOT: Figa.

PAÍS:           DINAMARCA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!