diumenge, 1 d’octubre del 2023

DOCUMENTAL: "The YouTube Effect" (2022)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt14308574/

DURADA: 99 minuts (Crèdits: 4 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 63 (sobre 100).

MILLOR:
- Els testimonis de gent com l'Steve Chen, co-fundador de Youtube, la Susan Wojcicki, antiga directora de la companyia, la Brianna Wu, amenaçada de mort a través del seu canal, o la Carrie Goldberg, l'advocada que porta casos d'assetjament i abús en línia.  

PITJOR:
- No parla de les alternatives a Youtube https://ca.wikipedia.org/wiki/YouTube com, per exemple, Vimeo https://ca.wikipedia.org/wiki/Vimeo, Dailymotion https://ca.wikipedia.org/wiki/Dailymotion, Twitch https://ca.wikipedia.org/wiki/Twitch, Niconico https://en.wikipedia.org/wiki/Niconico, o Youku https://en.wikipedia.org/wiki/Youku.

NOTES:
1. Cap el final dels crèdits surt el rètol "Dedicated to the memory of Kevin Gallagher and Jay Leiderman".
2. Fou la productora, la Gale Anne Hurd, que va proposar-li al director, l'Alex Winter, l'elaboració del projecte en base a feines anteriors del mateix, com "Downloaded" https://www.imdb.com/title/tt2033981/, del 2013, o "Deep Web" https://www.imdb.com/title/tt3312868/, del 2015; ell, pel seu compte, ja havia estat fent recerca sobre QAnon https://ca.wikipedia.org/wiki/QAnon i la influència de les xarxes socials en la seva proliferació.

COMENTARI: Sí que trobo interessant l'assumpte de l'algorisme de recomanació de clips de la plana en qüestió que, suposadament, afavoreix contingut polèmic i amb discurs d'odi per raons deliberadament comercials. Però, potser, caldria mirar el codi del programari per esbrinar ben bé el procés que el servei porta a terme a l'hora de seleccionar els seus suggeriments; cosa que seria bastant feixuga, m'ensumo. Els influenciadors que hi surten opinant m'han fet molta ràbia; sobretot, la família repel·lent de Honolulu, a Hawaii. Jo, que sóc un envejós de merda. I el tonet del missatge final, com que Google és un monstre fora del control dels estats, em sembla entre ingenu i demagògic. Bé per les entrevistes però crec que no m'ha aportat gaire.

EN UN MOT: Oportunista.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!