diumenge, 16 d’octubre del 2022

LLARGMETRATGE: "Tie Chaoren" (1974)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0365808/

DURADA: 77 minuts (Crèdits: 2 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 20 (sobre 100).

MILLOR:
- El fals alliberament de la Li Nai-Wen, el paper de la Lin-Lin Li, i el seu germà Chun en forma d'androides.

PITJOR:
- Els esbirros vestits de jugadors de futbol americà i xutant pilotes explosives.

NOTES:
1. El títol internacional és "The Iron Superman" però, en l'Estat Espanyol i malgrat no estar relacionada amb el manga "Majingaa Zetto", creat a principis dels 70s pel Go Nagai, va anomenar-se "Mazinger Z, el robot de las estrellas".
2. Es tracta d'una composició particular realitzada a partir d'escenes de la sèrie japonesa "Super Robot Mach Baron", alhora, seqüela de "Super Robot Red Baron", de la productora Nihon Gendai Kikaku, en la que s'intercalen intervencions d'actors taiwanesos.
3. Fou adaptada al còmic pel tàndem Federico Amorós Martín/José Sanchis Grau i publicada per l'Editorial Valenciana entre 1978 i 1980.

COMENTARI: Em sembla una apropiació inadmissible, tant la del títol com la de les sintonies manllevades de l'anime que adaptà la feina del mestre Go Nagai. Clar que d'això no en tenen culpa els de Taiwan sinó Gofer Films, els distribuïdors a Europa. A part d'aquest detall, no hi ha per on agafar-la; les maquetes, els efectes, la interpretació, l'argument, tot resulta bastant patètic. Potser, al 1978, quan va estrenar-se en la península ibèrica, el nen que jo era aleshores se l'hauria empassat de gust. Ara, la trobo abominable. Ni tant sols serveix per riure-se'n.

EN UN MOT: Pastitx.

PAÍS:           TAIWAN.
INTERÈS:        MALAMENT.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     MALAMENT.
TÈCNICA:        MALAMENT.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     MALAMENT.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!