dimarts, 28 de desembre del 2021

LLARGMETRATGE: "Motherless Brooklyn" (2019)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0385887/

DURADA: 144 minuts (Crèdits: 7 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 69 (sobre 100).

MILLOR:
- L'ambientació de la ciutat de Nova York a finals dels anys 50s.

PITJOR:
- No trobo que la paternitat del Moses Randolph, encarnat per l'Alec Baldwin, tingui la importància que li atorga el guió.

NOTES:
1. Basada lleugerament en la novel·la homònima escrita pel Jonathan Lethem, publicada el 1999, tot i que, notablement, inspirada en la biografia, "The Power Broker: Robert Moses and the Fall of New York", del 1974, a càrrec del Robert Caro, i les figures de l'Hortense Wittstein Gabel i la Jane Jacobs.
2. L'Edward Norton, guionista i director, enllestí el guió en 2012; el rodatge començà en febrer del 2018 i es va portar a terme al llarg de 46 dies.
3. El 22 de març del 2018, es va calar foc a un soterrani de Harlem on es filmava; com a resultat de l'incident el bomber Michael R. Davidson va pedre la vida.
4. A partir d'un pressupost de 26 milions de dòlars, va recaptar, només, 18 milions i mig.

COMENTARI: Portar l'argument 40 anys enrere (l'original era contemporani al moment de la seva escriptura, finals dels 90s) beneficia l'estètica i fomenta la nostàlgia, apel·lant a referents del cinema negre. Em meravella, per exemple, la persecució per carrers plens de cotxes antics. Després, el personatge de l'Edward Norton, el Lionel Essrog, que pateix de la Síndrome de Tourette i de Desordre Obsessiu Compulsiu, pot resultar, més o menys, simpàtic, versemblant. No obstant això, la trama fa una mica de figa perquè no acaba d'encaixar en el context que es retrata i l'embolic familiar al voltant de la Laura Rose, el personatge de la Gugu Mbatha-Raw, el trobo matusser, en realitat, mancat d'interès. Malgrat tot, ha estat un goig mirar-me-la.

EN UN MOT: Enredada.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       REGULAR.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!