dijous, 16 de desembre del 2021

DOCUMENTAL: "1929, la crise" (2009)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt6946794/episodes?season=1

DURADA: 108 minuts (Crèdits: 4 minut).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 67 (sobre 100).

MILLOR:
- Les imatges de l'època i alguns detalls que s'expliquen, com l'aparició de la pràctica de les compres a crèdit durant els anys de bonança, el mite dels suïcidis en el moment de l'enfonsament de la borsa, la naturalesa tèrbola dels negocis del Joseph Patrick Kennedy o la insinuació que la retirada dels fons d'ajuda a Alemanya per part dels americans provocaria l'auge del nazisme.

PITJOR:
- L'epíleg que lliga el 1929 amb el 2008 és molt pobre.

NOTES:
1. L'integren dos capítols, "The Crash" i "The Great Depression".
2. La llavor del treball es remunta a la producció del film del 2008, "Meurtres à l'Empire State Building", del mateix William Karel, per al que necessità material sobre la crisi del 1929.
3. Van caldre 7 mesos per enllestir la feina.

COMENTARI: Resulta força interessant mirar-se fragments de vídeo, imagino, d'arxiu històric, com la intervenció del John Davison Rockefeller, per exemple, o de les protestes proletàries amb trencadissa de finestres de les fàbriques (no tant, el de la marató de ball, al que es dedica massa atenció, trobo). També, entreté bastant escoltar els experts enraonant d'aquell període de dificultats econòmiques, l'Steve Fraser, el Howard Zinn, el Joseph Stiglitz, el Jeff Madrick, el Maury Klein, el Bernard Gazier, l'Elaine Abelson, el Richard Salsman, el Daniel Cohen, el Harold James, l'Amity Shlaes, l'Alfred Grosser, el Marc Kravetz, l'Albert Levy, la Deborah Lizak... La pena, però, és que tot queda una mica enlaire. Pensava que aprendria alguna cosa per prevenir les vicissituds del marc financer en el que vivim (més enllà del trasbals provocat per la COVID-19); no ha estat així. Si més no, he passat l'estona.

EN UN MOT: Aproximatiu.

PAÍS:           FRANÇA, EUA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!