dimarts, 19 d’octubre del 2021

LLARGMETRATGE: "12 Angry Men" (1957)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0050083/

DURADA: 96 minuts (Crèdits: menys d'1 minut).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 70 (sobre 100).

MILLOR:
- La correcció gramatical que li fa el membre 11 al 10, interpretats pel George Voskovec i l'Ed Begley, respectivament, arran de la frase "Bright? He's a common ignorant slob. He don't even speak good English".

PITJOR:
- Les lletres de presentació i de crèdit.

NOTES:
1. És una adaptació del 1r episodi de la 7a temporada de la sèrie antològica "Westinghouse Studio One", anomenat "Twelve Angry Men", escrit pel Reginald Rose i dirigit pel Franklin Schaffner, emès el 20 de setembre del 1954.
2. En 2007, fou seleccionada per la Library of Congress per a la seva preservació en el United States National Film Registry.
3. Va rodar-se a Nova York en menys de 3 setmanes, entre juny i juliol de 1956, a partir d'un pressupost de 337 mil dòlars.
4. Durant els títols de crèdit del final, només es mostren els noms dels actors que encarnen els 12 integrants del jurat, juntament amb imatges dels mateixos.

COMENTARI: Malgrat un pròleg bastant indolent, la impressió que em queda és positiva gràcies a aquest plantejament de remuntada que proposa, el desenvolupament dinàmic dels diàlegs i altres detallets interessants, com la representació de l'ambient xafogós i claustrofòbic de l'habitació. Per altra banda, he de dir que no puc evitar percebre els personatges, una mica, com caricatures grolleres. A més, naufraguen en un moment un pèl patètic, aquell en el que tots giren l'esquena a l'Ed Begley pels seus prejudicis. I són tot homes! M'ha fet el pes però no deixa de ser una revisió.

EN UN MOT: Social.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!