divendres, 2 d’agost del 2024

LLARGMETRATGE: "Wonka" (2023)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt6166392/

DURADA: 116 minuts (Crèdits: 5 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 71 (sobre 100).

MILLOR:
- Les aparicions de l'oompa-loompa Lofty, encarnat pel Hugh Grant.

PITJOR:
- L'assumpte de la girafa, la qual, fins i tot, grinyola estèticament; la font de xocolata de la resolució tampoc queda gaire bé.

NOTES:
1. Durant els dos primers minuts dels crèdits, en Lofty presenta els esdevenidors de l'Abacus Crunch, la Piper Benz, la Lottie Bell, en Larry Chucklesworth, la senyora Scrubitt i el Bleacher, els papers a càrrec del Jim Carter, la Natasha Rothwell, la Rakhee Thakrar, el Rich Fulcher, l'Olivia Colman i en Tom Davis, respectivament.
2. Aprofundeix en el personatge d'en Willy Wonka https://ca.wikipedia.org/wiki/Willy_Wonka del llibre del 1964, "Charlie and the Chocolate Factory" https://ca.wikipedia.org/wiki/Charlie_i_la_f%C3%A0brica_de_xocolata, escrit pel Roald Dahl.
3. A partir d'un pressupost de 125 milions de dòlars, va recaptar-ne'n uns 632.
4. En Paul King, director i co-guionista, va prendre elements d'altres històries del Roald Dahl; per exemple, el trio del "Chocolate Cartel" s'inspira en el Boggis, en Bunce, i el Bean de la novel·la, "Fantastic Mr Fox" https://ca.wikipedia.org/wiki/El_fant%C3%A0stic_senyor_Guillot, i la senyora Scrubitt, en el relat, "The Landlady" https://en.wikipedia.org/wiki/The_Landlady_(short_story).

COMENTARI: Crec que mirar-me de nen l'adaptació del 1971 https://www.imdb.com/title/tt0067992/ de l'obra del Dahl fou una de les causes de mantenir en el meu cap infantil durant molt de temps la idea absurda que "el virtuós arriba lluny". Quina manera d'enredar les criatures! I quina ingenuïtat, la meva! En fi... La fantasia, les cançons, la il·lusió i la passió per quelcom concret em semblen entranyables en aquesta història. Però allò que més m'ha atrapat l'atenció ha estat un complement, com és el laboratori en miniatura per elaborar xocolata que duu el protagonista en una maleta. També, m'ha fascinat el mateix disseny de la fàbrica, la del final, ple de tubs, canonades i mecanismes a l'estil "parc d'atraccions". Simple que sóc... No m'esperava res, la veritat; potser per això m'ha satisfet.

EN UN MOT: Dolça.

PAÍS:           EUA, GB.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!