dimarts, 26 de gener del 2021

LLARGMETRATGE: "Wolfwalkers" (2020)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt5198068/

DURADA: 102 minuts (Crèdits: 6 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 76 (sobre 100).

MILLOR:
- Les veus, els accents, la química entre l'Honor Kneafsey i l'Eva Whittaker, que interpreten la Robyn Goodfellowe i la Mebh Óg MacTíre, respectivament.
- La seqüència en la que sona "Running with the Wolves", el senzill de l'Aurora Aksnes del 2015.
- La desesperació de la Mebh en veure que no pot arreplegar prou màgia ella sola per guarir la seva mare.

PITJOR:
- La servitud del Bill Goodfellowe, cobert pel Sean Bean.
- La deixadesa del dibuix.

NOTES:
1. En els títols de crèdit es mostra la dedicatòria "For Mark Stewart, 1972 - 2020" i una llista dels noms dels gossos que corrien per l'estudi d'animació durant la producció del film amb l'apel·latiu de "Wolf Consultants" que inclou Apollo, Choco, Gilbert, Hobbes, Inu, Rocky i Rosie.
2. Inicialment, el personatge de la Robyn Goodfellowe havia de ser masculí.
3. Es considera la tercera i última part de la trilogia de folklore irlandès del Tomm Moore, succeint "The Secret of Kells", del 2009, i "Song of the Sea", del 2014.
4. Va publicar-se una adaptació al format de novel·la gràfica realitzada pel Samuel Sattin anomenada "WolfWalkers: The Graphic Novel".
5. Durant els títols de crèdit es veuen esbossos i dissenys.
6. Una de les fonts d'inspiració pels directors, en Tomm Moore i el Ross Stewart, va ser la llegenda dels homes llop d'Osraighe.

COMENTARI: La intensitat de la història pel que fa a les relacions familiars i la grapa de les nenes s'imposen a una proposta artística una mica irregular la qual, en alguns moments, ofereix la pobra impressió d'esborrany. Sorprenentment, el relat no s'en ressent. Deixant a banda l'aspecte fantàstic, diria que discret, podríem interpretar que els wolfwalkers serien els animalistes del segle XVII. La qüestió és que l'única manera de protegir les ovelles, les vaques, les gallines o els mateixos camperols dels llops aleshores devia ser liquidar-los, per molt que l'extinció d'aquests o d'altres depredadors sàpiga greu i tot el que vulgueu. Així, doncs, resignació.

EN UN MOT: Emocionant.

Perdoneu per la meva ignorància!