diumenge, 19 de maig del 2024

DOCUMENTAL: "30 Years of Garbage: The Garbage Pail Kids Story" (2017)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt3711708/

DURADA: 114 minuts (Crèdits: 5 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 77 (sobre 100).

MILLOR:
- La producció i l'estètica, consistent amb la matèria que es tracta.

PITJOR:
- La intervenció de nens contemporanis al documental, aficionats, com la de l'Andrew Leitzel, per exemple.

NOTES:
1. Durant els títols de crèdit, surten fotografies de col·leccionistes exhibint cartes i marxandatge divers; cap el final, un retrat amb la llegenda "MARCH 2015 DOV KELEMER & SARAH JO MARKS BOUGHT THE ORIGINAL JOHN POUND ADAM BOMB PAINTING FROM TOPPS"; abans d'acabar, apareix la Vivi Houx amb un àlbum dels cromos i, després, la dedicatòria, "In loving memory of our friend, Jay Lynch".
2. En novembre de 2013, va iniciar-se una campanya de micro-mecenatge a la plataforma kickstarter per finançar el projecte que va fracassar; l'octubre de 2014, va engegar-se'n una altra a indiegogo amb la que es van aconseguir al voltant de 41 mil dòlars.

COMENTARI: A l'Estat Espanyol, s'anomenaven "La Pandilla Basura" i crec que, de nen, vaig comprar-ne més d'un parell de sobrets, d'aquelles il·lustracions grotesques. Devien acabar a la brossa perquè mai he estat gaire de conservar rampoines. Diu que valdrien uns quants euros ara. Pots comptar... Recordo haver gastat pessetes en un col·leccionable de cartetes de fotos titulat "Arbres de Barcelona". No sé a qui volia impressionar, la veritat... En fi, tornant a l'assumpte de la colla pessigolla, reconec que m'agradava l'enginy poca-solta d'aquells dibuixos immunds, em semblaven bestieses ben divertides. Però no els consideraria especialment rellevants en el context de la cultura popular, almenys, no més que altres productes de característiques, si fa no fa, similars, com els "toi" o els "tazo". No obstant això, trobo que escoltar els artistes en persona, el John Pound, el Tom Bunk o el James Warhola, i les seves històries és un plaer. De manera que m'ho he passat força bé.

EN UN MOT: Inflat.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!