dijous, 6 d’abril del 2023

LLARGMETRATGE: "Body Double" (1984)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0086984/

DURADA: 114 minuts (Crèdits: 4 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 57 (sobre 100).

MILLOR:
- La Melanie Griffith, que fa de la Holly Body, compensa tota la resta de nyaps; què n'era, de bonica!

PITJOR:
- Tant l'escena de l'assassinat amb un filaberquí de la muller, la Deborah Shelton, com tot el desenllaç, especialment, l'intent d'enterrament improvisat, són una presa de pèl.

NOTES:
1. Es considera un homenatge a "Rear Window" i "Dial M for Murder", del 1954, i "Vertigo", del 1958, les tres dirigides per l'Alfred Hitchcock.
2. A partir d'un pressupost de 10 milions de dòlars, va recaptar-ne'n 9, aproximadament.
3. El rodatge es va portar a terme entre febrer i abril de 1984 a indrets de l'estat nord-americà de Califòrnia, com les Sylmar Aqueduct Cascades de Los Angeles o la Chemosphere de John Lautner, ubicada en la mateixa ciutat.  
4. Al llarg de 3 minuts dels títols de crèdit, es representa la filmació d'una escena en una dutxa amb el Jake Scully, encarnat en el Craig Wasson, la Denise Loveday i la Mindi Miller.

COMENTARI: Diria que no està gaire polida ni en l'argument ni en l'execució. Per exemple, el detectiu Jim McLean, el personatge del Guy Boyd, a més de semblar una burla interpretativa per la manera d'expressar-se, no comprova en cap moment la coartada del marit, l'Alex Revelle, el paper del Gregg Henry. Per cert, la disfressa d'indi resulta massa grotesca per ser versemblant, menys, en la claror de Los Angeles. Tampoc m'han convençut gaire ni els ensurts ni l'estètica dels títols, com de pel·lícula de terror. Potser, el Brian De Palma, el director, co-guionista i productor, no tenia clar quin gènere estava abordant. Després, l'assetjament del Jake Scully a la Gloria Revelle esdevé inacabable, es dilata massa. I, malgrat això i allò, es deixa veure bastant. En aquests casos, el que compta és la intenció, oi?

EN UN MOT: Bunyol.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     REGULAR.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!