dissabte, 9 de setembre del 2023

DOCUMENTAL: "Joke Man" (2023)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt11432534/

DURADA: 76 minuts (Crèdits: 1 minut i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 69 (sobre 100).

MILLOR:
- La història del còmic i els acudits que farceixen el relat.

PITJOR:
- La imitació del riure del protagonista que fa l'"Stuttering" John Melendez.

NOTES:
1. Els títols dels capítols són "Heeere's Jackie", "Big in Oyster Bay", "Is This a Joke?", "Use Your Finger! 922-WINE", "Will the Real Jackie Martling...", "Joke Telling 101 (The Fool's Rules)", "Home Groan LP's", "Share Those Laughs... Nobody Is Spared", "A Safe Distance from Genius", "A Radio of Sunshine... Bow to Stern", "Passing Notes in Class", "Joke Land", "Jackie Puppet", "Beatles of Radio", "Exit by 1000 Cuts", "Smaller and Less Proffitable Things (No Job, No Wife, No Booze, No $... But I Got a Cat)", "Honey, I'm Home" i "The Laughs You Take... Are Equal to/the Laughs You Make".
2. Al llarg dels crèdits, els entrevistats expliquen acudits.
3. El pla del Jackie Martling sortint del mar en pilotes que tanca la peça va ser enregistrat amb el mòbil, fortuïtament, per l'Ian Karr, el director, a Bayville, en el comtat de Nassau de l'estat nord-americà de Nova York, de matinada, de tornada a casa de l'artista després d'un parell de funcions ofertes a Philadelphia, en l'estat de Pennsylvania.

COMENTARI: Agilitat mental i capacitat per recordar material és el que em queda del Jackie Martling un cop vista la presentació... i la línia d'acudits per telèfon, "Use Your Finger! (516) 922-WINE", que muntà, l'espavilat, a les golfes de la casa dels seus pares en 1979. Això darrer sí que m'ha sorprès. Si més no, evidencia el seu tarannà emprenedor. Segurament, en el retrat, manca l'aportació del Howard Allan Stern https://ca.wikipedia.org/wiki/Howard_Stern, tenint en compte que, segons assenyala l'Ian Karr en una entrevista, el projecte sorgeix per tal de justificar la renúncia del Martling al programa del locutor novaiorquès. Però, en acabat, el conjunt no se'n ressent gaire. No coneixia el personatge i, segurament, me n'oblidaré ràpid. Malgrat tot, ha estat amé. Ah... me'ls sabia!

EN UN MOT: Essencial.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!