dimarts, 19 de setembre del 2023

DOCUMENTAL: "Can We Take a Joke?" (2015)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt4324916/

DURADA: 74 minuts i mig (Crèdits: 3 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 70 (sobre 100).

MILLOR:
- El metratge d'alguns casos que s'expliquen, com el de la "Passion of the Musical", del Christopher Lee, o el número del Salvador Rodriguez en el que una noia del públic se li encara.

PITJOR:
- El fet que el perdó del governador George Pataki al Leonard Alfred Schneider es presenti com un assoliment quan, en comptes de rebre un indult, el còmic hauria de ser exculpat.

NOTES:
1. El títol provisional fou "Can America Take a Joke?".
2. La seva estrena digital es va fer coincidir amb el 50è aniversari de la mort del Lenny Bruce https://en.wikipedia.org/wiki/Lenny_Bruce, del qual es parla en la peça, que succeí un 3 d'agost.
3. Abans de l'estrena oficial, la pel·lícula va projectar-se a 300 campus arreu dels EUA, entre el 13 i el 20 d'abril de 2016, en el marc d'una col·laboració entre la Foundation for Individual Rights in Education (FIRE) https://www.thefire.org/, co-productora, i l'organització Young Americans for Liberty https://yaliberty.org/; el director i co-productor, en Ted Balaker, va escriure un article https://www.jamesgmartin.center/2017/08/university-president-cant-take-joke/ en referència a incidents ocorreguts en una d'aquestes sessions celebrada en la Lawrence University d'Appleton, en l'estat de Wisconsin.

COMENTARI: Trobo força interessants les aportacions dels humoristes que hi participen, com el Gilbert Gottfried, el Jim Norton, la Lisa Lampanelli, amb la seva generositat cap a la comunitat homosexual en forma de 50 mil dòlars, o la Karith Foster. Inclús, m'ha xocat bastant la història d'online shaming https://en.wikipedia.org/wiki/Online_shaming de la Justine Sacco, que no coneixia abans. Malgrat això, se m'ha fet una mica repetitiu tot plegat. Si més no, en el cas de l'humor, jo ho tinc molt clar, si no em fa gràcia no cal que ho suporti. Serà per oferta! De manera que, per mi, cap polèmica. Generalment, existeixen alternatives. Però, sí, sembla que el món se'n va a can Pistraus. Què hi farem? Mala cara quan morirem.

EN UN MOT: Altaveu.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!