diumenge, 23 de juny del 2019

Notes d'un consumidor compulsiu d'audiovisual: "Chernobyl" (2019)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

Fitxa: https://www.imdb.com/title/tt7366338/
Nota SUBJECTIVA: 89 (sobre 100).
Revisió: No la tornaré a veure.
Millor: La reconstrucció dels fets en la declaració al judici de'n Valery Legasov, interpretat pel Jared Harris. La darrera conversa entre aquest i el Stellan Skarsgård, fent de'n Boris Shcherbina.
Pitjor: La recreació en els caçadors de gossos. 
Curiositat: Es basa en gran part en la recol·lecció de testimonis locals de l'Svetlana Alexievich en el seu llibre "Voices from Chernobyl". Filmada a Vilnius, Kaunas i Ignalina, de Lithuania; i, Chernobyl i Kyiv, d'Ucraina. El partit comunista de Rússia anuncià que denunciaria per difamació el guionista, el director i els productors de la sèrie. La Lyudmila Ignatenko fou subjecte d'un documental suec del 2001 dirigit pel Gunnar Bergdahl titulat "Ljudmilas röst". Consta de cinc capítols.

Comentari:
No sé fins a quin punt el relat és verídic o fictici però aconsegueix esborronar i provocar una immensa tristesa a compte de les terribles conseqüències que la catàstrofe va tenir sobre la gent i el territori. Dit això, he de dir que comença intensa, captivadora, però perd força un cop la situació a la central nuclear sembla sota control. Per això, penso, li sobren dos capítols; segurament, el tercer i el quart. Quina por... Corprenedora.

Perdoneu per la meva ignorància!